(recept
si oblíbilo 11 návštěvníků)
Linecké kostky ořechové
Potřebné ingredience
Suroviny - linecké těsto: 150 g polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, špetka soli, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, citrónová kůra, 1 vejce.
Suroviny - ořechové těsto: 250 g másla, 250 g moučkového cukru, citrónová kůra, 150 g strouhaných vlašských ořechů, 150 g polohrubé mouky, 2 lžíce rumu, sníh ze 7 bílků se špetkou soli.
Suroviny - poleva: 7 žloutků, 300 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu.
Další suroviny: 50 g rozpuštěné čokolády na vaření, 70 g půlek vlašských ořechů
Postup přípravy
Linecké těsto - postup: Z uvedených surovin vypracujeme na válu měkké těsto, zabalíme je do fólie a uložíme asi na 2 hodiny do chladničky.
Ořechové těsto - postup: Máslo s moučkovým cukrem umícháme do pěny, přidáme rum, citrónovou kůru a po částech mouku promíchanou s ořechy a tuhý sníh z bílků.
Z vychlazeného lineckého těsta vyválíme plát a přeneseme jej na plech vyložený papírem na pečení (nebo přímo na papíru rozválíme). Povrch těsta propícháme vidličkou a na celý plát rovnoměrně rozetřeme ořechové těsto. Pečeme při 150°C asi 40 minut. Mezitím si připravíme polevu. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem do hustého krému a přimícháme rum. Polevu rozetřeme na upečený teplý moučník a necháme mírně zaschnout. Řezy nakrájíme, dokud je moučník ještě vlažný. Po zaschnutí polevy nastříkáme na kostky mřížku z rozpuštěné čokolády a ozdobíme půlkou vlašského ořechu.
Ořechové těsto - postup: Máslo s moučkovým cukrem umícháme do pěny, přidáme rum, citrónovou kůru a po částech mouku promíchanou s ořechy a tuhý sníh z bílků.
Z vychlazeného lineckého těsta vyválíme plát a přeneseme jej na plech vyložený papírem na pečení (nebo přímo na papíru rozválíme). Povrch těsta propícháme vidličkou a na celý plát rovnoměrně rozetřeme ořechové těsto. Pečeme při 150°C asi 40 minut. Mezitím si připravíme polevu. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem do hustého krému a přimícháme rum. Polevu rozetřeme na upečený teplý moučník a necháme mírně zaschnout. Řezy nakrájíme, dokud je moučník ještě vlažný. Po zaschnutí polevy nastříkáme na kostky mřížku z rozpuštěné čokolády a ozdobíme půlkou vlašského ořechu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lidare
(upraveno)
16. 11. 2014, 8:24
zkusím,dělám podobné ale toto vypadá dobře
jananovazak
(upraveno)
16. 11. 2014, 0:32
stencon
(upraveno)
5. 12. 2009, 13:37
Ivi.... Jak moc pečete dopředu? Klasicky s cukrovím, nebo den před vánoci? Jakou to má trvanlivost???
Ilonáček
(upraveno)
1. 12. 2009, 21:02
darinka30
(upraveno)
30. 11. 2009, 15:19
Hnědovláska
(upraveno)
29. 11. 2009, 16:45
Ivanko,už si píši recept Tohle je na svátečný stůl,jak dělaný Hezký advent